Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Πατσας ο αυθεντικος

Η αλήθεια  είναι ότι βρίσκω δυσκολα νωπο πατσα. Μονο κατσικισιο μπορώ να βρω και αυτό μόνο το Πάσχα. Ευτυχώς όμως κυκλοφορεί κατεψυγμενος μοσχαρισιος στα κρεοπωλεια. Εμενα προσωπικά δεν μου αρέσουν τα ποδαρακια παρ`ολο που θεωρώ ότι η γεύση στον πατσα οφείλεται 90% σε αυτα. Παραξενιες τι να πεις.... Άρα στην συνταγή μπορείτε να προσθέσετε και ποδαρακια.



Υλικά

1 κιλό πατσα κοιλιες, πόδια
1 κυβο ζωμο μοσχαρισιο
Αλάτι - Πιπέρι
1 κ.γλ. ριγανη
1 κ.γλ. παπρικα γλυκιά
Λίγο μπουκοβο
1-2 σκελιδες σκόρδο
Ξυδι τόσο όσο μας αρέσει
Ελιαολαδο

Προαιρετικά σκορδοστουμπι :

Σε ενα βαζακι βαζω αρκετό  λαδι, ξυδι, μπουκοβο, μια μικρή πιπερια καυτερη ολόκληρη και 3 σκελιδες σκόρδο κομμενες στα δυο. Προτιμώ για λόγους πεψης να αφαιρω πάντα την φυτρα.Κουναω το μειγμα καλα πριν από κάθε χρήση. Καλό θα ήτανε για να ενσωματωθουν οι γευσεις και οι μυρωδιες να το ετοιμασω μία ημέρα πριν.

Σημειωση: Σε καθε περίπτωση πλενω τον πατσα και αν επιλεξω φρέσκο τον καθαριζω και τον αφηνω μεσα σε χυμο απο λεμονι και κομμενες φετες λεμονιου.

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρολα η χυτρα θα βάλουμε όλα τα υλικά  με 1-2 λίτρα νερό να βρασουν. Στην κατσσρολα περίπου ενα διωρο, στην χυτρα περίπου 1 ώρα.
  • Αφού θα είναι έτοιμος και καλοβρασμενος θα τον πάρουμε σε ενα μπωλ με μια τρυπιτη κουταλα και θα ξεκινησουμε με δυο μαχαίρια να τον ψιλοκοβουμε.Άλλοι έχουν ειδικό ψαλιδι. Οταν θα τον έχουμε κόψει θα τον βάλουμε πίσω στην κατσαρολα και θα τον αφήσουμε να πάρει μια βραση.
  • Σερβιρουμε ζεστό με σκορδοστουμπι.

4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα και γνήσια ελληνική συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σαι καλα. Κάποιοι βαζουνε λεμονι αντί για ξυδι. Ξεχασα να το αναφέρω. Εμένα μαρεσει με μπολικο σκορδοστουμπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ προτιμώ αρκετό λεμόνι! Πολλά φιλιά, Μαριλού μου.

      Διαγραφή

Τουρτα με γιαουρτι και ανανα

Θεικο... δεν εχω πολλα να πω . Δοκιμαστε την σε καποια εορτη κ θα με θυμηθειτε. (Φωτο προσεχως) Υλικά Παντεσπανι: 4 αβγά Πορτοκαλαδ...